💭 Salutare, omule! Săptămâna #069
Sper că ai petrecut mișto de 1 Mai! Vreau să-ți povestesc cum mi-am trăit eu visul devenit realitate, dar înainte de asta îți propun să-ți imaginezi câteva scenarii:
Imaginează-ți un om super pasionat de dans și cântat care îl întâlnește față în față pe Michael Jackson. Sau imaginează-ți un om pasionat de film care are ocazia să poarte o discuție cu Martin Scorsese. Ori un om fascinat de romane horror care stă la o cafea cu Stephen King. Sau, și mai simplu, imaginează-ți cea mai mare pasiune a ta și ocazia incredibilă de a te întâlni chiar cu cel mai bun din acel domeniu.
Exact asta am trăit eu joi, pe 1 Mai, când am avut onoarea să îl întâlnesc la Londra, pentru un podcast de două ore, pe profesorul Tim Spector (Mulțumesc Editura Trei pentru suport).
Am mai povestit despre el aici; profesorul Tim Spector este unul dintre cei mai respectați oameni de știință din lume, cu peste 900 de articole științifice publicate, care au fost citate de peste 300.000 de ori, și un indice Hirsch (h-index) impresionant de 268, care îl clasează printre primii 50 cei mai influenți oameni de știință la nivel mondial. Cercetările sale acoperă microbiomul, genetica, epigenetica și includ cele mai mari studii realizate vreodată pe gemeni. De asemenea, el și compania lui, ZOE, dețin cea mai mare colecție de date despre microbioame din lume, permanent analizată și secvențiată, care ne oferă în continuu informații valoroase.
Este omul care mi-a provocat multe convingeri, care mi-a modelat gândirea și felul în care mă comport legat de sănătatea mea, atât offline, cât și online. Îi citesc cărțile și urmăresc constant tot ceea ce publică.
Acum imaginează-ți emoția imensă pe care am simțit-o (pentru o secundă, m-am blocat pur și simplu), văzându-l pe Tim Spector sosind pe bicicletă, într-un tricou alb și colanți, cu un corp suplu și atletic, spunându-mi zâmbind: „Hey, Mihail, nice to meet you!”



A urmat un podcast extraordinar de aproape două ore, unde întrebările au curs natural, alimentate de răspunsurile lui fascinante. În urma discuției, m-am ales cu o imensă bucurie că am trăit această experiență, dar și cu regretul ciudat al întrebărilor nerostite. De ce nu l-am întrebat dacă obezitatea e o boală genetică? De ce nu l-am întrebat clar dacă e bine sau nu să consumăm multă pâine? Și lista poate continua la nesfârșit, pentru că niciodată nu e îndeajuns o singură discuție cu profesorul Tim Spector. Dar asta îmi alimentează speranța că o să-l reîntâlnesc curând.
Abia aștept să publicăm noul episod BOABE DE CUNOAȘTERE, cu profesorul Tim Spector pe site și pe YouTube.
Până atunci, în perioada asta s-ar putea să ai de-a face cu țânțarii, așa că am pregătit un material pe care îl poți vedea în avanpremieră, mai jos.


P.S.: Nu mi-a fost niciodată atât de frică să nu-mi fure cineva ghiozdanul, cum mi-a fost acum, pe drumul de la studio către hotel. În ghiozdan aveam cele trei carduri SD cu filmările din timpul podcastului și singura mea grijă era să ajung cât mai repede la hotel, să copiez fișierele pe laptop și să le încarc urgent în două cloud-uri diferite, ca să am backup la backup. 😂
📹 Avanpremieră:
Vine vara și apar și țânțarii. Dacă ai avut vreodată impresia că ești „bufetul” preferat al țânțarilor și fix pe tine te căutau, e momentul să afli ce-i atrage și, mai important, cum să-i ții la distanță. Discutăm despre genetică, ce îmbraci, ce mănânci și chiar cum miroși, pentru că toate astea contează pentru un țânțar. Vorbim și despre riscurile reale ale înțepăturilor - inclusiv bolile transmise de țânțari, cum scapi de mâncărime și, mai ales, cum să te protejezi eficient (repelenți, trucuri, obiceiuri simple care pot ține țânțarii la distanță).
Urmărește avanpremiera de sâmbăta asta pentru că ești abonat la acest newsletter.👇🏼
📚 Ce mai citim:
Mai jos ai selecția de articole, publicate săptămâna aceasta pe doctormihail.ro. Vorbim despre motivație, microplasticul din guma de mestecat, dieta mediteraneană, fripturi sănătoase pregătite la grătar și consumul de varză murată și alimente fermentate.
Apropo, dacă nu ai accesat încă site-ul nou, te invit să o faci. O să găsești acolo o bibliotecă virtuală de articole, materiale video și podcasturi despre majoritatea subiectelor de sănătate care te interesează.
🧠 Motivația ta este influențată de un antioxidant din creier
Motivația nu ține doar de ambiție sau disciplină. Se pare că nivelul de glutation dintr-o zonă-cheie a creierului influențează direct cât de mult efort suntem dispuși să facem pentru o recompensă. Discutăm despre glutation, funcțiile lui și de unde îl obținem - în articol.
♳ Guma de mestecat conține microplastic? Ce spune știința
Plasticul este prezent aproape peste tot în viața noastră, de la ambalaje și haine, până la aerul pe care îl respirăm. Studii recente atrag atenția asupra consumului de gumă de mestecat, care poate contribui la acumularea de microplastice în organism. Află cât de periculoasă e guma și ce conține exact, din articol.
🥗 Dieta mediteraneană scade riscul de cancere asociate obezității
În ultimii ani, auzim des că „mâncarea mediteraneană face bine la sănătate”. Dar cât de mult contează, cu adevărat, această alegere în prevenția bolilor grave, cum ar fi cancerul? Discutăm despre principiile dietei mediteraneene și care sunt beneficiile ei, în articol.
💧 5 semne ale dezechilibrelor electrolitice
Vorbim despre electroliți, ce sunt, de unde îi procurăm, care e rolul lor în organism și ce se întâmplă când nivelul acestor electroliți se modifică. Disctutăm despre simptome și soluții, în articol.
🥩 Cum să faci un grătar SĂNĂTOS
E primăvară și a început deja perioada grătarelor cu carne suculentă și mici care sfârâie. Dar trebuie să știi că nu orice grătar e sănătos, și nu orice crustă gustoasă e inofensivă. Discutăm despre cum e bine să pregătești un grătar sănătos și ce să mănânci împreună cu carnea pentru a avea o masă cu mai puține efecte nocive pentru sănătate, în articol.
🥬 Varza murată, SCUT pentru intestine. Ce spune știința despre acest aliment simplu
Varza murată nu e doar o garnitură potrivită lângă friptura de porc sau nelipsită în rețetele de sarmale, ci un adevărat scut pentru sănătatea intestinală. Discutăm despre beneficiile alimentelor fermentate și cum să consumi varza murată, în articol.
🎥 Materiale noi:
Femeia modernă: între carieră, așteptări și alegeri personale | Bun Bine | cu Cristina Schmidt
Femeia de azi jonglează cu mai multe roluri sociale și așteptări: carieră, familie, imagine, sănătate, echilibru emoțional. Dar realitatea e că presiunea de a le face pe toate perfect vine cu un cost. Alături de Cristina Schmidt, psihoterapeut și coach, discutăm despre cele mai mari 5 provocări cu care se confruntă femeile moderne: ceasul biologic vs. carieră, așteptările nerealiste din social media, brain fog-ul în perioada menopauzei, perfecționismul care duce la epuizare și presiunea standardelor de frumusețe. Vorbim deschis despre cum îți păstrezi autenticitatea, cum să-ți setezi așteptări realiste, cum să găsești echilibrul între viața personală și profesională și cum să ceri ajutor atunci când ai nevoie.
O discuție sinceră despre cum să rămâi tu însăți într-o lume care cere mereu mai mult.Scapă de cercul vicios: răceală - tratament - iar răceală!
Dacă tu sau copilul tău răciți des, s-ar putea ca problema să nu fie o imunitate slabă, ci un dezechilibru din gură. În acest vlog vorbim despre microbiota orală – prima linie de apărare a organismului – și cum afectarea acesteia poate duce la infecții respiratorii repetate, otite, dureri în gât și răceli din ce în ce mai frecvente. Discutăm despre soluții concrete, bazate pe studii, precum Streptococcus Salivarius K12, un probiotic oral care poate reduce semnificativ episoadele de infecții.
🤳🏻 Cel mai vizualizat material al săptămânii:
Acest reel despre oțetul de mere a fost cel mai accesat video de săptămâna asta:
🎤 Ce urmează?
Colegii mei urmează să editeze podcastul cu Tim Spector, pe care abia aștept să-l publicăm. Pregătim un nou tool pe care urmează să-l implementăm în platforma doctormihail.ro. În cazul în care încă nu ai ajuns pe site, acolo găsești o bibliotecă vastă cu articole noi, vloguri și podcasturi, despre cele mai importante subiecte de sănătate. În rest, nu uita că ne revedem în fiecare zi, de luni până vineri, de la 18:00 pe Antena 1, la MediCOOL.
Mulțumesc că ai ajuns până aici. Pe curând!
Dar cîte o data mai fac sport în casa si mie îmi place sa fac fotari sau geneiul frecsiuni dar gîndul meu este cum as putea sa îmi fac viata mai sanatoasa