💭 Salutare, omule! Săptămâna #066
Bine ai venit în weekend.
Am încheiat săptămâna cu o super-veste, așa că abia așteptam să o împărtășesc și cu tine: am reușit să programez un podcast, față în față, cu profesorul Tim Spector. Îmi doream demult asta și iată că visul meu se împlinește în curând.
Dacă citești newsletterul ăsta, probabil că știi deja cine este Tim Spector - unul dintre cei mai importanți oameni de știință din lume – și nu exagerez cu nimic. Este în top 50 cercetători globali și probabil pe locul 15 (în lume!) în medicină.
Este cercetătorul care a condus The British Gut Project și cel care a explicat de ce e important să mâncăm 30 de plante diferite săptămânal, pentru a fi sănătoși. Și tot el m-a inspirat să pregătesc salata Dr. Mihail, cea care conține 30 de plante diferite (legume, frunze, leguminoase, semințe și nuci) într-o singură porție.
Profesorul Spector vorbește despre microbiom ca pilon esențial pentru sănătatea noastră și are curajul să pună sub semnul întrebării mituri medicale vechi, pe care le testează cu știință solidă și o comunitate uriașă de cercetători. Pentru mine, e un model. Un om pe care îl urmăresc, îl admir și din ale cărui idei am învățat enorm.
Și acum urmează să stau cu el două ore la masă și să-l întreb TOT ce m-a pus pe gânduri și mi-a stârnit curiozități atunci când i-am citit cărțile.
Dacă te interesează și pe tine cărțile scrise de profesorul Tim Spector, ai lista aici:
1. Food for Life – cum hrana influențează sănătatea, microbiomul și viața
2. The Diet Myth – de ce nu există o singură dietă bună pentru toți
3. Spoon-Fed (publicată în limba română la Editura Trei) - cum suntem manipulați de industria alimentară și ce e adevărat în nutriție
4. Identically Different – despre genetica identică a gemenilor și de ce suntem atât de diferiți
O să zbor în UK pentru această conversație. Și da, încă nu-mi vine să cred că se va întâmpla asta. Așa că dacă ai vreo curiozitate sau vreo întrebare pe care ai vrea să i-o adresez, scrie-mi aici, în comentarii.
Până atunci, ai mai jos un material nou – pentru că ești abonat la acest newsletter și meriți mereu să fii cu un pas înainte. 💙
📹 Avanpremieră:
Vrei să trăiești mai bine, mai sănătos și cu mai multă energie? Totul începe cu obiceiurile tale zilnice. În acest vlog discutăm despre cele 10 obiceiuri simple, dar esențiale pentru sănătatea ta generală, de la hidratarea corectă și igiena orală, până la alimentație echilibrată, somn de calitate și mișcare zilnică. Sunt recomandări ușor de aplicat, dar cu efect real asupra corpului și minții tale. Vei înțelege ce înseamnă prevenția reală și cum poți reduce riscurile înainte ca problemele să apară. ☝🏻👨🏼⚕️
Urmărește avanpremiera de sâmbăta asta pentru că ești abonat la acest newsletter.👇🏼
📚 Ce mai citim:
Mai jos ai selecția de articole, publicate săptămâna aceasta pe doctormihail.ro. Vorbim despre factorii care influențează anxietatea, recuperarea după sport, care e legătura dintre avocado și alergiile bebelușilor și cum poate ciocolata să ne schimbe dispoziția.
Apropo, dacă nu ai accesat încă site-ul nou, te invit să o faci. O să găsești acolo o bibliotecă virtuală de articole, materiale video și podcasturi despre majoritatea subiectelor de sănătate care te interesează.
🚬 Tutunul și alcoolul pot agrava stările de anxietate
Cei mai mulți oameni știu că somnul, alimentația sau exercițiile fizice influențează starea de bine. Dar cât de mult influențează obiceiuri precum fumatul și consumul de alcool? Le analizăm pe baza studiilor, în articol.
🥩 De ce să mănânci proteină înainte de somn
Dacă faci sport sau pur și simplu ai o zi activă și vrei ca organismul tău să se recupereze mai bine, poți include o porție de proteine înainte de culcare. Află cum te ajută consumul de proteină la cină, în articol.
🫀 Infarctul mascat – 5 semne pe care ar fi bine să nu le ignori
Nu toate atacurile de cord arată la fel. Și unele nici măcar nu dor în piept. Află din articol care sunt cele 5 semne ale infarctului pe care mulți le trec cu vederea, dar pe care trebuie să le cunoști.
🥑 Consumul de avocado în sarcină poate reduce riscul de alergii alimentare la bebeluș
Nutriția, în special pe durata sarcinii, are un rol esențial în „programarea” sistemului imunitar al bebelușului. Ce legătură are avocado cu alergiile? Află toate detaliile, din articolul următor.
🍫 Ciocolata neagra îți crește REAL dispoziția – dovedit științific
Ciocolata neagră este un desert popular, gustos și, spre deosebire de multe alte deserturi, pare să vină la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate. Discutăm despre cum ne ajută ciocolata neagră, cât și cum trebuie să o consumăm, în articol.
🎥 Materiale noi:
Ghidul esențial al femeii după 35 de ani | Bun Bine | cu Dr. Călin Todoran
După 35 de ani, corpul unei femei trece printr-o serie de transformări, de la fertilitate și hormoni, până la microbiom și sănătate cardiovasculară. Alături de Dr. Călin Todoran, medic ginecolog cu experiență în sănătatea hormonală feminină, discutăm deschis și aplicat despre ce se întâmplă în corpul femeii după 35 de ani: perimenopauză, dezechilibre hormonale, nutriție, estrogen, substituție hormonală, sport, pierderea masei osoase, anxietate, libido, digestie și sănătatea mintală. Aflăm ce analize contează, ce înseamnă reglarea hormonală personalizată, dar și când și cum se administrează în siguranță terapia de substituție. Dacă ai peste 35 de ani sau te pregătești pentru perimenopauză, acest episod este ghidul tău complet.
Brain fog sau ceața mintală: Cauze și soluții.
Te simți confuz, ai probleme de concentrare sau pierderi de memorie? Nu e doar oboseală. Se numește ceață mintală sau brain fog și afectează tot mai mulți oameni, indiferent de vârstă. În acest episod vorbim despre ce este de fapt brain fog-ul, cum îl recunoști și ce îl declanșează și mai ales ce poți face concret pentru a scăpa de această stare care îți afectează calitatea vieții.
🤳🏻 Cel mai vizualizat material al săptămânii:
Acest reel despre grija față de propriul corp a fost cel mai accesat video de săptămâna asta:
🎤 Ce urmează?
Pregătim materialul despre cele 5 provocări ale femeii moderne, pe care l-am înregistrat cu psihoterapeutul Cristina Schmidt, la brunch-ul Bun Bine | Armonie și Sănătate feminină. Va fi disponibil miercurea viitoare pe Youtube și pe site-ul doctormihail.ro.
Mulțumesc că ai ajuns până aici. Pe curând!
Am o fica de 22 ani care practica sport de performanta, fitness/ culturism dar se confrunta cu dezechilibre hormonale cu lipsuri de ciclu menstrual 3,4 luni chiar a avut o decadă lungă de 9 luni anul trecut . A urmat tratament cu anticoncepționale ce a generat probleme la ficat pe o perioadă de 6 luni , perioadă în care s-a reglat ciclul menstrual! Ce putem aplica ca și tratament alternativ fără anticoncepționale ??? Ca să reglăm ciclul menstrual … sunt ferm convinsă ca deregrarild hormonale apar din cauza efortului fizic și a deficitului de calorii din alimentație , dar poate există soluții în acest sens 💌
Bună, sunt fan dvs. și urmăresc tematicile dezbătute pe sănătate / și metodelor alternative de tratament aplicate în sănătate!