💭 Salutare, omule! Săptămâna #070
Bine ai venit în weekend!
Zilele astea mi-am amintit niște momente din timpul rezidențiatului și vreau să-ți povestesc și ție câte ceva despre ele. În perioada rezidențiatului, am trăit multe momente intense alături de mentorul meu, doctorul Brașoveanu. Cam o dată pe săptămână primeam un telefon de la dumnealui, în care îmi spunea: „Mihăiță, la un tur de forță.” Asta însemna că trebuia să fiu gata în 10 minute – cu bagaj, echipament, tot. Mă aștepta cu mașina în fața blocului și plecam fie în Republica Moldova, la Chișinău, fie la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara sau Iași, pentru o recoltare de ficat, un transplant sau o operație complicată – genul de intervenție pe care probabil doar el o putea face.
Iar turele astea nu erau niciodată fixate sau anunțate; nu știa nimeni când urmează o urgenta, deci nu ți le puteai programa. Imaginează-ți: plecam seara la 7 spre Timișoara, ajungeam la 1 noaptea, intram direct în sala de operație pentru o prelevare. La 3 dimineața eram cu ficatul în mâini (mă rog… în lada frigorifică), doctorul Brașoveanu pleca cu lada în avion, spre București, pentru implantare, iar eu mă întorceam cu mașina. Ajungeam înapoi la 10 dimineața – și nu, nu mă duceam la somn, ci mă întorceam direct în sala de operație și continuam să-l ajut.
Mi-am amintit de momentele alea pentru că joia asta am avut din nou un „tur de forță”, dar care pare o nimica toată față de cele din rezidențiat. De data asta am făcut un drum dus-întors până la Sibiu, unde am susținut o conferință împreună cu Dr. Roxana Voica pentru Regina Maria și partenerul lor, Continental Sibiu, despre longevitate si medicina personalizată, genetică etc.
Un total de 16 ore, cu tot cu drum și eveniment – hai să zicem un mini-tur de forță.
Cu ce rămân, însă, după această călătorie? Cu întâlnirea cu niște oameni foarte calzi și deschiși, cu frumusețea peisajului, cu păduri, râuri, și o natură care respiră liniște. Și cu Nea Gheorghiță. Pe drumul de întoarcere, undeva pe traseul Sibiu-Brașov, într-un viraj, zăresc pe un deal înverzit, o imagine ca de basm . Un cioban vesel stand pe o ladă de lemn, cu o chitară în mână, cântând vesel, cu zâmbetul până la urechi.
Mi-am continuat drumul mai departe, dar am rămas curios ce cântă și ce poveste are. Iar ceva din mine parcă nu-mi dădea pace, așa că am întors mașina, am găsit un loc sigur unde să o parchez și am luat-o la goană, pe câmp. L-am găsit acolo, la fel de senin.
M-a salutat prietenos și mi-a povestit că are grijă de 40 de vaci, că e pasiunea lui să cânte, dar că îi e rușine s-o facă în fața oamenilor. L-am înțeles perfect. Și mie îmi place să cânt, să mă prostesc prin casă, dar dacă mă rogi să-ți cânt ceva, mă blochez. Mi-a zis că el e Nea Gheorghiță - Cărămidarul din Viscri și m-a rugat să-i transmit salutări lui Tudor Chirilă – care l-a tot invitat să cânte cu el, dar pe care l-a refuzat, de rușine. M-a rugat, însă, să-i transmit salutări. Așa că: Salutări, Tudor Chirilă, de la Nea Gheorghiță!
Astfel de întâlniri, atunci când îți permiți să ieși din propria bulă, din traseul tău, când te oprești puțin din treburile tale și cunoști intenționat un om bun care îți iese în cale – sunt ca o supă caldă pentru suflet.
Am simțit cum aceste 10 minute prețioase, în care m-am oprit din drumul meu și mi-am luat un răgaz, mi-au încărcat bateriile cât un somn bun și liniștitor.
Ce am învățat din toată povestea asta? Că atunci când ceva ți se pare interesant, când ți se aprinde o scânteie de curiozitate, când simți că vrei să te apropii de ceva – nu ezita. Ieșirile din bula ta pot fi exact ceea ce are nevoie mintea ta ca să respire un pic.
📹 Avanpremieră:
În acest episod, vorbim despre 5 obiceiuri zilnice care ne afectează profund sănătatea – chiar dacă par inofensive. Problema e că mulți dintre noi le consideră „normale” și le fac fără să se gândească la riscurile pe termen lung.
Află ce efecte reale au sedentarismul, somnul insuficient, alimentația dezechilibrată, stresul cronic și izolarea socială asupra corpului și minții, și cel mai important – ce poți face concret pentru a schimba aceste obiceiuri.
Urmărește avanpremiera de sâmbăta asta pentru că ești abonat la acest newsletter.👇🏼
📚 Ce mai citim:
Mai jos ai selecția de articole, publicate săptămâna aceasta pe doctormihail.ro. Vorbim despre coma diabetică si soluțiile urgente în caz de hipoglicemie sau hiperglicemie, care sunt problemele de sănătate cauzate de somnul insuficient și cum alimentele ultra-procesate consumate în exces ne afectează sănătatea creierului.
Apropo, dacă nu ai accesat încă site-ul nou, te invit să o faci. O să găsești acolo o bibliotecă virtuală de articole, materiale video și podcasturi despre majoritatea subiectelor de sănătate care te interesează.
🍩 Coma diabetică: o urgență care poate fi prevenită
În cazul persoanelor cu diabet, „coma diabetică” este o realitate medicală cu care se confruntă mii de pacienți în fiecare an. De cele mai multe ori, ea este consecința unor greșeli care pot fi prevenite. Discutăm despre hipoglicemie și hiperglicemie și ce e de făcut în fiecare situație în parte.
🛌 Somnul puțin îți afectează sănătatea
Somnul insuficient e un risc real pentru sănătatea ta. Atât de serios, încât Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA a clasificat lipsa somnului drept „o problemă majoră de sănătate publică”. Vorbim despre problemele de sănătate cauzate de somnul insuficient, in articol.
🍔 Cum ne afectează alimentele ultra-procesate creierul?
Alimentele ultra-procesate sunt din ce în ce mai prezente în dietele noastre zilnice, dar ceea ce poate părea o gustare inofensivă, repetată zi de zi, se transformă într-o influență reală asupra corpului. Și nu doar asupra greutății, ci și asupra creierului. Discutăm despre consecințele nocive ale consumului de ultra-procesate, în articol.
🎥 Materiale noi:
Ce NU ți-a spus nimeni despre NAȘTERE | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Dr. Bogdan Cioată
Nașterea este, poate, una dintre cele mai intense experiențe umane. Fie că alegi o naștere naturală sau cezariană, e important să fii informată corect, să știi ce presupune fiecare și cum să te pregătești fizic și psihic pentru acest moment unic.
Alături de Dr. Bogdan Cioată, medic obstetrician cu experiență în peste 2000 de nașteri naturale, discutăm deschis despre tot ce contează: travaliul, ce înseamnă nașterea blândă, nașterea în apă, de ce e important contactul skin-to-skin și implicarea tatălui, care este rolul moașei, dar și motivele pentru care România are încă o rată uriașă de cezariene. Vorbim despre alegeri informate, despre mituri și temeri, și despre cum putem avea un sistem medical mai empatic și mai centrat pe mamă. Acest episod nu e doar pentru viitoarele mame, ci pentru oricine vrea să înțeleagă mai bine ce presupune cu adevărat miracolul nașterii.De ce te înțeapă țânțarii? Ce zice știința.
Vine vara și apar și țânțarii. Dacă ai avut vreodată impresia că ești „bufetul” preferat al țânțarilor și fix pe tine te căutau, e momentul să afli ce-i atrage și, mai important, cum să-i ții la distanță. Discutăm despre genetică, ce îmbraci, ce mănânci și chiar cum miroși, pentru că toate astea contează pentru un țânțar. Vorbim și despre riscurile reale ale înțepăturilor - inclusiv bolile transmise de țânțari, cum scapi de mâncărime și, mai ales, cum să te protejezi eficient (repelenți, trucuri, obiceiuri simple care pot ține țânțarii la distanță).
🤳🏻 Cel mai vizualizat material al săptămânii:
Acest reel despre cafea a fost cel mai accesat video de săptămâna asta:
🎤 Ce urmează?
Suntem încă în redacția MediCOOL și muncim intens pentru un nou sezon, plin de subiecte interesante. E o perioadă plină, așa cum îți ziceam și la început, în care încerc să îmi gestionez timpul cât mai bine și să nu mă epuizez. Nu-mi iese întotdeauna să le fac pe toate așa cum îmi doresc, însă învăț să am răbdare, să prioritizez ce e important și să nu uit că dacă nu am grijă de mine, nu am cum să dau randament maxim.
Mulțumesc că ai ajuns până aici. Pe curând!
Salut de curând am fost diagnosticat cu hemoroizi interni gradul 1-2 și dacă poți te rog să-mi spui daca pot scăpa de ei cu tratamente naturiste.Multumesc mult