💭 Salutare, omule! Săptămâna #053
Bine ai venit în weekend.
Ce mai faci? Dar cele 100 de trilioane de microorganisme care colcăie acum în colonul tău - ele cum sunt? Stai liniștit, nu vreau să te sperii și nici să te plictisesc azi, dar o să fiu sincer cu tine: vorbim despre microbiom.
Pe măsură ce înaintăm cu descoperirile științifice, acest microbiom pare să aibă o importanță din ce în ce mai mare și este intercalat cu lucruri pe care nici nu ni le-am fi putut imagina. De exemplu, microbiomul tău pare să fie cauza principală pentru care poți suferi de obezitate sau de exces de grăsime viscerală. Asta ne explică și Tim Spector într-unul din podcasturile lui, pe care îl găsești în recomandările de mai jos.
Oamenii de știință au descoperit că atunci când microbiomul tău este sărac sau lipsit de diversitate, mucoasa intestinală devine permeabilă, iar grăsimea viscerală apare ca un scut care încearcă să apere organismul de această permeabilitate. Mai mult, în grăsimea viscerală au fost găsite bacterii care, în mod normal, ar fi trebuit să stea în intestin. Și iată de ce oamenii care mănâncă multe fructe și legume, de obicei, nu suferă de obezitate: acele fructe și legume le hrănesc microbiomul, îl fac puternic și divers. Asta duce mai departe la o mucoasă intestinală corect structurată, fără permeabilitate intestinală și fără grăsime viscerală.
Experiența mea personală
Așa se explică, probabil, și cum am reușit eu să slăbesc sănătos în ultima perioadă. Poate știi deja că, în septembrie-octombrie, am atins o bornă superioară – 98,5 kg. Azi, pe cântar, am văzut un număr pe care nu-l mai văzusem de aproape 16 ani: 85 de kg. Ce e și mai mișto e că masa musculară a crescut, iar grăsimea viscerală și subcutanată au scăzut.
Ce am făcut diferit?
Am fost, ca de obicei activ, m-am ținut departe de dulciuri, iar ceea ce am schimbat a fost că am introdus o salată, pe care o mănânc în fiecare zi. Este o combinație de 30 de plante diferite, pe care am denumit-o generic „Salata Dr. Mihail”. E sățioasă, gustoasă, simt că mă hrănește și cel mai probabil asigură microbiomului meu diversitatea de care îi era foame.
Astfel, microbiomul bine hrănit nu mai transmite semnale de foame pe axa intestin-creier, iar grăsimea viscerală nu mai are ce să apere, așa că se topește de la sine.
Știința din spatele diversității alimentare
Ca să avem și o bază științifică, îți las aici un studiu recent din Nature, care arată cât de legate sunt bacteriile din intestine de sănătatea noastră. Iată câteva exemple:
• Prevotella copri metabolizează carbohidrații din dietă și este asociată cu creșterea în greutate la șoareci.
• La oameni, niveluri mai scăzute de colesterol au fost corelate cu prezența speciilor de Oscillobacter, care pot metaboliza colesterolul.
• Prezența Blastocystis, o micro-eucariotă, este asociată cu o dietă mai sănătoasă, un IMC mai mic și un profil cardiometabolic mai bun.
Aceste descoperiri sunt doar un început. În viitor, vom putea manipula bacteriile din intestin pentru a obține rezultate benefice, dar până atunci, ce poți face este să mănânci cât mai diversificat. Și când zic „diversificat”, mă refer la legume, fructe, semințe, frunze și mirodenii, combinând cate 30 de plante în fiecare săptămână.
Concluzie
Un drum sigur de urmat este să introduci cât mai multe plante în dieta ta. Numărul 30 pare să fie un „sweet spot” dovedit în studii precum American Gut Project sau British Gut Project. Așa că, fie îți faci salata acasă, fie o comanzi de undeva (“Salata Dr. Mihail - 30 de plante” o poți comanda prin Bolt, oriunde în București, de la Gioia Herăstrău), aceasta este o alegere bună pentru aproape toată lumea.
Până atunci, te invit să urmărești și avanpremiera materialului nostru despre deficitul caloric. Chiar dacă nu e mereu necesar să calculezi caloriile, poate fi util să știi ce și cât mănânci.
Iar pe link-ul următor ai podcastul lui Tim Spector, care vorbește despre legătura dintre microbiomul intestinal, grăsimea viscerală și sănătatea generală.
👉🏻 Is your gut microbiome preventing weight loss? | Dr. Suzanne Devkota and Prof. Tim Spector
📹 Avanpremieră:
Ca să slăbești corect trebuie să ai o alimentație echilibrată și să te menții în deficit caloric. Din acest material, vei afla ce înseamnă deficitul caloric și cum te ajută să îți atingi obiectivele de slăbit sau de menținere a greutății.
Vorbim despre calorii și ce înseamnă ele, cum să calculezi necesarul caloric și să-ți stabilești un deficit caloric sănătos și care e rolul sportului în procesul de slăbire. De asemenea, îți arăt cum să folosești aplicația Eat&Track ca să-ți setezi obiectivele, să ții un jurnal alimentar și să-ți monitorizezi consumul zilnic de calorii și macronutrienți.
Urmărește avanpremiera de sâmbăta asta pentru că ești abonat la acest newsletter.👇🏼
📚 Ce mai citim:
Mai jos ai selecția de articole, publicate săptămâna asta pe doctormihail.ro. Vorbim despre importanța mersului pe jos, cum să-ți exersezi și îmbunătățești memoria, îți dau o recomandare sănătoasă pentru dieta ta în 2025 și explicăm care e treaba cu Metapneumovirusul uman. Apropo, dacă nu ai accesat încă site-ul nou, te invit să o faci. O să găsești acolo o bibliotecă virtuală de articole, materiale video și podcasturi despre majoritatea subiectelor de sănătate care te interesează.
🥚 OUL – un „superaliment” – recunoscut de FDA
Vorbim despre ouă și bogăția nutrițională pe care le aduce consumul de ouă în alimentația noastră. Află câte ouă poți să consumi, cum să alegi ouă de calitate și de ce oul este considerat un superaliment.
🥗 30 de plante pe săptămână pentru sănătatea intestinului
Cu cât introduci mai multe surse de fibre și polifenoli în dietă, cu atât microbiomul tău va fi mai sănătos - asta ne spune profesorul Tim Spector, unul dintre cei mai mari experți și profesori în nutriție. Discutăm despre cum poți să consumi 30 de plante pe săptămână și îți dau câteva recomandări și rețete simple pentru o alimentație diversă și sănătoasă.
💋 Boala sărutului: ce este, cum se transmite, cum se tratează?
Mononucleoza infecțioasă sau „boala sărutului” apare mai des în sezonul rece. Află care sunt simptomele, ce remedii recomandă știința și de ce e important să nu dai mai departe tacâmuri, pahare sau alte obiecte personale atunci când ești infectat.
🧠 Cum îți poți îmbunătăți memoria? 16 Sfaturi practice și soluții bazate pe știință.
Memoria trebuie îngrijită și exersată permanent, dacă vrei să funcționezi la cote maxime. Prin modificări simple în dietă, somn, exerciții fizice și gestionarea stresului, poți îmbunătăți considerabil capacitatea de a reține și prelucra informații. Îți arăt ce spune știința și cum poți integra aceste obiceiuri în viața ta.
👩🏼❤️👨🏻 Bolile cu transmitere sexuală: când să mergi la medic
Sănătatea sexuală nu este un subiect tabu – este un act de grijă față de tine și de ceilalți. Protejează-te pe tine și pe partenerii tăi și alege să fii informat și responsabil. Discutăm despre protecție, prevenție și când e nevoie să mergi la medic.
🦠 Metapneumovirusul uman (HMPV): Tot ce trebuie să știi despre noul val de viroze din China
HMPV este un virus cunoscut, care provoacă probleme în sezonul rece, dar nu e cazul să te îngrijorezi. Ne-am mai întâlnit cu el, știm cum să-l abordăm și nu reprezintă un pericol global. Află tot ce trebuie să știi despre manifestările lui și categoriile de persoane vulnerabile.
🚶🏻♂️➡️De ce să incluzi plimbările zilnice în programul tău
Mersul pe jos este unul dintre cele mai simple și eficiente obiceiuri pe care le poți adopta pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. Îți povestesc toate motivele pentru care să începi să incluzi plimbările în programul tău zilnic.
🎥 Materiale noi:
TRAUMĂ și VINDECARE: Ce spune știința | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu prof. univ. dr. Andrei C. Miu
Trauma este un subiect despre care se vorbește tot mai des: în cărți de dezvoltare personală, pe rețelele sociale sau în conversațiile cu prietenii. Dar cât de bine înțelegem, de fapt, ce este trauma?
În acest podcast, discutăm cu Andrei C. Miu - profesor de Neuroștiințe Cognitive și Genetică Comportamentală la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, despre perspectiva științifică asupra traumei, cum ne influențează viața și de ce unii oameni reușesc să treacă peste momentele dificile fără să rămână afectați pe termen lung. Aflăm de ce trauma nu este întotdeauna sursa tuturor problemelor noastre, care e legătura dintre traumă și bolile mintale și ce spune știința cu adevărat despre acest subiect.Totul despre mișcare și mobilitate | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Kelly & Juliet Starrett
Stai prea mult pe scaun și te întrebi de ce te doare spatele sau de ce te miști tot mai greu?
În acest podcast vorbim cu Kelly și Juliet Starrett, autorii cărții 'Născuți să fim în mișcare', doi experți care au lucrat cu sportivi de top, forțe speciale, dar și cu oameni obișnuiți, despre cum mișcarea poate să-ți schimbe viața, de ce e important să-ți exersezi mobilitatea, cum să-ți îmbunătățești postura și să-ți creezi obiceiuri sănătoase. Dacă vrei să-ți setezi rezoluții pentru obiceiuri sănătoase la început de an, nu rata episodul ăsta!
🤳🏻 Cel mai vizualizat material al săptămânii:
Acest reel despre o rețetă simplă de mic dejun a fost cel mai accesat video de săptămâna asta:
🎤 Ce urmează?
Săptămâna asta am încălzit motoarele și ne pregătim să dăm drumul proiectelor noi. Avem o tonă de idei pentru anul care tocmai a început, trasăm primele direcții pentru următorul brunch Bun Bine și facem selecția invitaților la podcast. Dacă ai sugestii pentru vreun subiect sau un invitat anume pe care vrei să-l vezi la BOABE DE CUNOAȘTERE, trimite-mi un răspuns la acest newsletter. 🙏🏻
🙏🔝
Asta este bine daca esti sanatos