💭 Salutare, omule! Săptămâna #064
Bine ai venit în weekend.
Astăzi vreau să îți povestesc despre o super-pasiune a mea: Inteligența Artificială (AI). Sunt fascinat de AI încă de prin anul 2000, de când internetul a început să facă parte din viața noastră. Iar în 2005, când am descoperit cartea lui Ray Kurzweil - „The Singularity Is Near” (Singularitatea este aproape), mi s-a schimbat complet perspectiva asupra viitorului nostru în lumea tehnologizată.
Recent, Kurzweil a lansat „Singularity is Nearer” (Singularitatea e și mai aproape), o carte care ne aduce și mai aproape de înțelegerea viitorului. Sau… a prezentului.
Ce este singularitatea?
Singularitatea reprezintă momentul când tehnologia devine atât de avansată, încât inteligența artificială începe să se perfecționeze singură cu o viteză uimitoare. Kurzweil descrie drumul spre singularitate în 6 ere fascinante:
1. Era Fizică și Chimică (Big Bang - acum aproximativ 10 miliarde ani): atomii și moleculele se formează și creează baza universului nostru fizic.
2. Era Biologică (acum aproximativ 3.5 miliarde ani - prezent): apare și evoluează viața, se formează ADN-ul și celulele.
3. Era Creierelor (acum câteva sute de milioane ani - prezent): organismele dezvoltă sisteme nervoase complexe și creiere capabile să învețe și să se adapteze.
4. Era Tehnologică (acum câteva zeci de mii ani - prezent): omul creează tehnologii simple inițial, apoi din ce în ce mai complexe, culminând cu calculatoarele și internetul.
5. Era Fuziunii Om - Tehnologie (prezent - următoarele câteva decenii): trăim chiar acum această etapă, unde tehnologia devine extensia directă a corpului și minții noastre, iar AI devine tot mai integrată în viețile noastre.
6. Era Inteligenței Artificiale Pure și Singularitatea (următoarele decenii): AI devine independentă, își auto-perfecționează instant capacitățile cognitive și ajunge la nivele incredibile de inteligență și conștiință.
Este absolut fascinant să înțelegi cum funcționează inteligența artificială și cum emulează creierul uman. Creierul nostru lucrează în module, fiecare modul având circa 100 de neuroni, iar noi avem zeci de milioane de astfel de module. De exemplu, un modul recunoaște o formă rotundă, altul o definește mai clar, altul observă că e pe un suport, altul identifică suportul ca fiind o foaie, altul recunoaște o literă, altele recunosc alte litere, altele leagă literele în cuvinte și le dau sens și context. Exact așa operează și AI-ul când analizează și procesează informații, având nevoie de o putere uriașă, care devine tot mai accesibilă într-un ritm exponențial.
Sunt fascinat că noi am ajuns să trăim în această etapă incredibilă din istoria omenirii, în care tehnologia e practic o extensie a noastră, iar ideea singularității, pe care probabil că o vom trăi foarte curând, mă face tot mai curios de ce va urma. AI-ul e deja un asistent personal pentru mine și mă ajută să salvez foarte mult timp în activitatea mea zilnică. Am AI pe telefon, iar ChatGPT mă ajută să fac research detaliat, analize amănunțite de date și studii științifice pentru a putea oferi cele mai relevante și bine validate informații, comunității noastre.
Sunt curios: tu folosești AI? La ce îl folosești și cum te ajută pe tine?
Scrie-mi răspunsul tău printr-un reply la accest email.
📹 Avanpremieră:
Te dor genunchii sau articulațiile? Ar putea fi osteoartrită. Este cea mai frecventă afecțiune articulară și afectează milioane de oameni, mai ales după 40 de ani.
În acest episod discutăm despre osteoartrită, care sunt cauzele reale, cum recunoști simptomele și ce poți face ca să reduci durerea și să previi agravarea. Vorbim despre tratamentele moderne, rolul mișcării, scăderea în greutate și cum să reduci presiunea pe articulații în fiecare zi.
Urmărește avanpremiera de sâmbăta asta pentru că ești abonat la acest newsletter.👇🏼
📚 Ce mai citim:
Mai jos ai selecția de articole, publicate săptămâna aceasta pe doctormihail.ro. Vorbim despre alimentele care te ajută să dormi mai bine, tusea cronică, informații noi despre microbiomul intestinal și când trebuie să te alarmezi dacă observi sânge în spermă.
Apropo, dacă nu ai accesat încă site-ul nou, te invit să o faci. O să găsești acolo o bibliotecă virtuală de articole, materiale video și podcasturi despre majoritatea subiectelor de sănătate care te interesează.
🧠 8 alimente care îmbunătățesc semnificativ somnul | Dovezi științifice și sfaturi practice
Înainte să apelezi la suplimente sau medicamente pentru dormit, trebuie să știi că unele alimente (susținute de cercetări științifice) pot îmbunătăți remarcabil calitatea somnului. Vorbim despre cele 8 alimente pentru un somn mai bun, în articol.
😮💨 Tusea care nu mai trece: cauze ascunse, semnale de alarmă și greșeli frecvente
Tusea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii ajung la medic. De cele mai multe ori ea trece rapid, dar există situații când tusea devine intensă, supărătoare și parcă nu se mai termină. Și despre toate astea și ce e de făcut, discutăm în articol.
🥝 Două kiwi înainte de culcare îți pot îmbunătăți somnul
Un studiu publicat în revista Nutrients în 2023 a analizat efectele consumului de kiwi asupra somnului și recuperării la un grup de sportivi de performanță. Discutăm rezultatele și cum le putem folosi în beneficiul nostru, astfel încât să avem un somn mai bun.
🌰 Nucile și creierul tău: un boost de memorie la micul dejun
Nucile sunt bogate în acizi grași Omega-3, proteine, polifenoli și flavonoide, iar o mână de nuci la micul dejun are beneficii pentru sănătatea creierului. Îți explic când e bine să le consumi, cum să le incluzi în dieta ta și care sunt beneficiile lor reale.
🦠 Microbiomul intestinal: un nou aliat împotriva cancerului
Cercetările microbiomului scot la iveală detalii uimitoare. Studii recente arată că bacteriile din intestin nu influențează doar digestia sau imunitatea, ci pot avea un rol-cheie în succesul tratamentelor oncologice. Discutăm despre toate, în articol.
🩸 Sânge în spermă (Hematospermia) – Cât de grav este și ce trebuie să faci
Nu te panica! Hematospermia (prezența sângelui în ejaculare) este un simptom care sperie pe oricine, dar vestea bună este că în majoritatea cazurilor nu e ceva grav. Discutăm despre cauze, diagnostic și când e cazul să mergi la medic, în articol.
🎥 Materiale noi:
Cum să crești MASA MUSCULARĂ | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Dr. Gabrielle Lyon
Mușchii sunt cheia sănătății tale - nu doar pentru forță, ci pentru longevitate, metabolism și creier. În acest episod, Dr. Gabrielle Lyon, autoarea cărții „Sănătatea Mușchilor” și fondatoarea Muscle-Centric Medicine®, ne explică de ce masa musculară este un indicator esențial pentru calitatea vieții și cum ne putem construi un corp sănătos la orice vârstă. Află cât de important este antrenamentul de forță, cum influențează mușchii sănătatea creierului și cum trebuie să arate un plan de alimentație, cu suficiente proteine, pentru a preveni pierderea masei musculare, mai ales în contextul slăbirii sau al tratamentelor moderne cu semaglutidă.
Cum poți desfunda vasele de sânge? SOLUȚII | Partea II
Vrei să știi cum poți desfunda arterele și preveni bolile cardiovasculare?
În acest episod explic cum să previi și să reduci înfundarea arterelor, ce alimente susțin sănătatea cardiovasculară, cum afectează fumatul și stresul vasele de sânge și de ce este esențial să îți monitorizezi constant sănătatea inimii. Nu există o pastilă minune care să îți desfunde vasele, dar poți influența sănătatea vaselor de sânge prin alegeri corecte.
🤳🏻 Cel mai vizualizat material al săptămânii:
Acest reel despre tensiunea arterială a fost cel mai accesat video de săptămâna asta:
Enable 3rd party cookies or use another browser
🎤 Ce urmează?
În curând o să publicăm cele 2 conferințe de la brunch-ul Bun Bine | Armonie și Sănătate feminină și vom începe pregătirile pentru noul brunch din luna mai. Ne dorim să fie un pic mai interactiv, să-l organizăm într-o altă locație și să avem o experiență în plus față de cele de până acum. Avem o temă despre care abia aștept să îți vorbesc și niște invitați pe măsură.
Mulțumesc că ai ajuns până aici. Pe curând!
Salutare, da și eu folosesc AI în special la munca - optimozare rapoarte, prezentări, email-uri când nu îmi găsesc tonul inspirat, dar și in viața privată când vreau tot felul de sinteze pe anumite teme,și mai nou folosesc AI ca un companion de discuții - pornesc de la o temă și din aproape în aproape ajungem la o super conversație, mult mai repede argumentată și documentată și care poate fi stocată si recitită mai târziu. De asemenea, ca mod de relaxare scriu poezii șau alte gânduri și/sau postări prin social media și cu ajutorul AI creez un context vizual al poeziei mele - cumva o îngemănare foarte frumoasta între o creație umana în care rezidă sentimente și o creație artificială care contextualizează acele sentimente.