Conexiune| Longevitate | Copii | Inimă
💭 Salutare, omule! Săptămâna #063
Bine ai venit în weekend.
Tocmai m-am întors dintr-o minivacanță, pe care am petrecut-o împreună cu fiica mea cea mare, Anastasia. Am profitat de faptul că mai e zăpadă la munte, ne-am dat pe pârtie ore bune și ne-am jucat cât pentru o vacanță întreagă de o săptămână… în doar o zi și jumătate! Mi-a amintit cât de mult contează aceste momente pentru copii, dar și pentru părinți – mai ales atunci când sunt petrecute unu la unu.


De multe ori ne concentrăm pe activitățile în familie, toți împreună – și da, sunt esențiale: masa de seară, plimbările, jocurile. Dar există un alt strat al relațiilor noastre, la fel de important, dar pe care îl uităm adesea: timpul unu la unu cu fiecare membru al familiei.
Și știința vine și ea să ne confirme cât de valoroase sunt aceste momente:
Timpul petrecut unu la unu reduce stresul și îmbunătățește sănătatea mintală a ambelor persoane implicate. Găsești studiul aici: Journal of Family Psychology, 2016.
O calitate crescută a relațiilor de familie îmbunătățește comunicarea și empatia. Asta ne spune studiul din Journal of Marriage and Family, 2020.
Pentru copii, timpul unu la unu cu părintele înseamnă stimă de sine crescută, rezultate mai bune la școală și reducerea riscului de probleme comportamentale. Recomandările vin și de la American Academy of Pediatrics.
Iar beneficiile sunt valabile pentru toți: pentru partenerul de viață, pentru fiecare copil în parte, dar și pentru familie ca întreg. Energia și conexiunea care se nasc din aceste întâlniri unu la unu favorizează o relație mai bună, în care fiecare se simte văzut, ascultat și iubit.
Ori de câte ori am ocazia, încerc să fiu conștient de asta și îmi fac timp doar pentru soția mea, doar pentru Anastasia sau doar pentru Navani. Pentru că fiecare relație are nevoie de spațiul ei, iar aceste momente individuale vin să întărească întreaga familie.
Tu cât de implicat ești în relațiile cu membrii familiei? Petreci timp individual cu partenerul tău sau cu copiii tăi? Scrie-mi într-un reply la acest email.
📹 Avanpremieră:
Vrei să știi cum poți desfunda arterele și preveni bolile cardiovasculare?
În acest episod din seria dedicată vaselor înfundate, explic cum să previi și să reduci înfundarea arterelor, ce alimente susțin sănătatea cardiovasculară, cum afectează fumatul și stresul vasele de sânge și de ce este esențial să îți monitorizezi constant sănătatea inimii. Nu există o pastilă minune care să îți desfunde vasele, dar poți influența sănătatea vaselor de sânge prin alegeri corecte.
Urmărește avanpremiera de sâmbăta asta pentru că ești abonat la acest newsletter.👇🏼
📚 Ce mai citim:
Mai jos ai selecția de articole, publicate săptămâna aceasta pe doctormihail.ro. Vorbim despre obiceiuri sănătoase pentru longevitate, de ce e important echilibrul electrolitic în organism, ce supliment are beneficii pentru creier - după 60 de ani și când leșinul este periculos.
Apropo, dacă nu ai accesat încă site-ul nou, te invit să o faci. O să găsești acolo o bibliotecă virtuală de articole, materiale video și podcasturi despre majoritatea subiectelor de sănătate care te interesează.
🪥 Acest obicei simplu îți prelungește viața
O igienă orală corectă contribuie mult mai mult la sănătatea ta generală, decât știai până acum. Află din articol care e legătura dintre sănătatea dinților și sănătatea inimii.
🫧 Ce sunt electroliții și ce rol au în corpul tău? Ghid complet
Vorbim despre cei mai importanți electroliți, care e rolul lor, de unde îi luăm și ce se întâmplă în organism atunci când se produc dezechilibre. Reține că la persoanele sănătoase, echilibrul electrolitic este susținut de mecanisme robuste de autoreglare.
🌾 Suplimentul care îți face creierul mai performant după vârsta de 60 de ani
Un studiu recent publicat în Nature Communications, de cercetătorii de la King’s College London arată că anumite suplimente pot stimula funcția cognitivă la persoanele peste 60 de ani. Vorbim în detaliu despre aceste suplimente, în articol.
💧 Tot ce trebuie să știi despre EDEME: cauze, semne și soluții
Deși uneori par banale, edemele pot fi semnul unei probleme de sănătate mai serioase. Vorbim despre ce sunt edemele, când apar și ce soluții de tratament există. Află toate detaliile, în articol.
😵 Leșinul – semnal de alarmă sau reacție normală?
Leșinul, numit și sincopă, este atunci când cineva își pierde pentru o scurtă perioadă starea de conștiență. Vorbim despre cauzele leșinului, când leșinul e periculos și ce trebuie să faci atunci când cineva leșină în preajma ta.
🎥 Materiale noi:
Cum îți crești șansele să devii părinte? | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Dr. Cezara Bucur
Vrei un copil, dar te confrunți cu probleme de fertilitate? Alături de Dr. Cezara Bucur, unul dintre cei mai apreciați specialiști în fertilitate din România, discutăm despre cele mai frecvente cauze ale infertilității, ce schimbări îți pot crește șansele de a concepe, care este impactul vârstei, al stilului de viață și al stresului asupra fertilității. Vorbim despre obezitate, mituri despre diete și suplimente și de ce este esențial un tratament personalizat și schimbarea stilului de viață atunci când vrei să devii părinte.
Cum să previi OSTEOPOROZA | Totul despre cauze, diagnostic și tratament.
Osteoporoza afectează milioane de oameni, dar mulți nu știu că o au pentru că nu doare și nu dă semne evidente. În acest episod, vorbim despre ce cauzează osteoporoza, ce greșeli din copilărie îți afectează sănătatea oaselor la maturitate și cum îți poți proteja densitatea osoasă prin alimentație, mișcare și obiceiuri sănătoase. Află totul despre simptome, riscuri și tratament, înainte să ajungi la fracturi grave.
🤳🏻 Cel mai vizualizat material al săptămânii:
Acest reel despre dezordine a fost cel mai accesat video de săptămâna asta:
Enable 3rd party cookies or use another browser
🎤 Ce urmează?
Ne-am mărit echipa. Avem un coleg nou la studio, Vlad, care va prelua o parte din responsabilitățile legate de social media și coordonarea cu editorii. Mereu când vine cineva nou, cu energie bună, parcă ne dă și nouă din entuziasmul lui. Îmi place cum evoluează dinamica dintre noi și cum participă fiecare cu abilitățile lui, cu idei noi, cu tot felul de soluții creative. Avem mereu de învățat: și de la cei experimentați, dar și de la cei mai tineri - care de multe ori pare că se joacă și reușesc să facă lucrurile cu o anume lejeritate (pe care noi o pierdem, uneori).
Mulțumesc că ai ajuns până aici. Pe curând!