💭 Salutare, omule! Săptămâna #065
Bine ai venit în weekend.
Săptămâna trecută ți-am povestit despre inteligența artificială și despre cât de pasionat sunt eu de ea. Dar, pe cât e de fascinantă, pe atât cred că poate fi și periculoasă. Cel puțin mie, mi-e frică de ea. Mi-e frică să fiu înlocuit. Da, ai citit bine: să fiu înlocuit. Adică inteligența artificială să ajungă să facă ceea ce fac eu, atât de bine sau mult mai bine, încât să nu mai fie nevoie de mine. Să nu mai am ce să fac, să nu mai am un scop.
Însă de fiecare dată când mă gândesc la asta, mă uit înapoi în istorie și văd o serie de exemple clare care-mi arată că lucrurile nu stau chiar așa.
Atunci când a fost inventată televiziunea, toți credeau că radioul o să moară. Dar radioul s-a adaptat. Și azi ascultăm radio, în mașină sau în alte momente în care televizorul nu are ce căuta. Radioul s-a transformat. A devenit altceva.
Când au apărut cărțile în format digital, mulți au crezut că vor dispărea cărțile pe hârtie. Dar librăriile sunt doldora. Se vând cărți în continuare, pentru că nimic nu poate înlocui senzația naturală a hârtiei și bucuria de a citi dintr-o carte adevărată.
La fel, atunci când a apărut filmul și apoi televiziunea, s-a crezut că teatrul o să dispară. Actorii s-au speriat. Dar realitatea e că televiziunea ne-a adus povești în sufragerie, în timp ce teatrul a rămas locul în care mergem să trăim autenticitatea și emoția, pe viu. Și apropo de teatru, îți recomand să mergi să vezi spectacolul Secundar al Alexandrei Badea, de la TNB. Foarte mișto!
Și dacă mă gândesc mai bine, chiar eu trăiesc azi exact opusul fricii mele. Poate te-ai gândit că, dacă există atât de multe vloguri și podcasturi și suntem inundați de informație pe toate canalele de comunicare media, interacțiunile față în față ar fi mult mai puține. Dar nu e deloc așa.
Jumătate din timpul meu din ultima perioadă îl petrec la conferințe, la evenimente private sau publice, unde vorbesc despre sănătate, despre corp, minte și echilibru. Și oamenii vin. Oamenii vor să pună întrebări. Oamenii vor să ne întâlnim, să interacționăm, să vorbim, să schimbăm idei. Oamenii caută în continuare interacțiunea umană reală. Întâlnirea față în față nu dispare.
Ce înseamnă toate astea pentru noi și pentru inteligența artificială?
Înseamnă că nu ne va înlocui. Cel mai probabil, va schimba felul în care căutăm informații, ne va ajuta să învățăm mai repede, să înțelegem mai bine, ne va ușura munca. Dar, cel mai important, ne va lăsa mai mult timp pentru ce e profund uman: conexiunea, emoția, întâlnirea.
Și abia aștept să văd cum va evolua toată treaba asta.
Tu cum crezi că ne va schimba inteligența artificială viitorul apropiat? Scrie-mi, chiar sunt curios să aflu perspectiva ta.
📹 Avanpremieră:
Te simți confuz, ai probleme de concentrare sau pierderi de memorie? Nu e doar oboseală. Se numește ceață mintală sau brain fog și afectează tot mai mulți oameni, indiferent de vârstă.
În acest episod vorbim despre ce este de fapt brain fog-ul, cum îl recunoști și ce îl declanșează și mai ales ce poți face concret pentru a scăpa de această stare care îți afectează calitatea vieții.
Urmărește avanpremiera de sâmbăta asta pentru că ești abonat la acest newsletter.👇🏼
📚 Ce mai citim:
Mai jos ai selecția de articole, publicate săptămâna aceasta pe doctormihail.ro. Vorbim despre oboseala pe care o resimțim zilnic, despre ficat gras, cum ne ajută ceaiul pentru încetinirea îmbătrânirii și care sunt riscurile îmbolnăvirii cu Helicobacter Pylori.
Apropo, dacă nu ai accesat încă site-ul nou, te invit să o faci. O să găsești acolo o bibliotecă virtuală de articole, materiale video și podcasturi despre majoritatea subiectelor de sănătate care te interesează.
🧠 Evită epuizarea: 5 greșeli zilnice care îți fură energia
Ne trezim obosiți, tragem de noi toată ziua și de multe ori ne simțim lipsiți de energie chiar și în weekend. Dar, oricât de frecventă ar fi această stare, ea nu este normală. Află care sunt cele mai frecvente 5 greșeli care te pot epuiza – și ce poți face, concret, pentru a-ți recăpăta vitalitatea.
🫁 5 pași care pot duce în remisie boala ficatului gras
MASLD (boala ficatului gras asociată cu disfuncții metabolice) este noul nume al unei afecțiuni din ce în ce mai frecvente: ficatul gras non-alcoolic. Află care sunt cei 5 pași esențiali pentru un ficat mai sănătos, în articol.
🍵 Trei cești de ceai pe zi pot încetini îmbătrânirea biologică
Un studiu publicat în The Lancet Regional Health – Western Pacific a analizat datele din două grupuri – unul din China și altul din Marea Britanie – pentru a observa dacă și cum consumul de ceai poate influența îmbătrânirea biologică. Discutăm rezultatele și care sunt beneficiile ceaiului legate de îmbătrânire.
🛡️ 6 milioane de oameni salvați de cancer, prin prevenție
Mortalitatea cauzată de unele dintre cele mai agresive tipuri de cancer a scăzut semnificativ în ultimele decenii – o dovadă clară că prevenția, screeningul și tratamentele moderne chiar salvează vieți. Toate informațiile despre studiul care a analizat evoluția din 1975 până în 2020 pentru cinci tipuri majore de cancer, în articol.
🌻 Uleiul de floarea soarelui și riscul de cancerul | Ce spune știința?
Deși mulți influenceri și specialiști în sănătate din Statele Unite promovează ideea că uleiurile vegetale și implicit acidul linoleic sunt nesănătoase și cresc riscul de inflamație și cancer, majoritatea studiilor științifice ample și riguroase nu susțin aceste afirmații alarmante. Discutăm despre toate, în articol.
🦠 Helicobacter Pylori: Bacteria care afectează jumătate din populația globului
Dacă te confrunți frecvent cu arsuri gastrice, balonare, greață sau dureri de stomac, ar fi bine să te testezi pentru Helicobacter Pylori. Discutăm despre factori de risc, diagnostic și tratament, în articol.
🌷 Menstruația – 5 metode naturale pentru a calma simptomele neplăcute
Pentru multe femei, menstruația vine însoțită de simptome neplăcute, cum ar fi dureri abdominale (crampe menstruale), senzație accentuată de oboseală și modificări ale dispoziției. Discutăm despre metode naturale, dovedite științific, care pot atenua simptomele menstruale.
🎥 Materiale noi:
Ce să mănânci pentru un somn mai bun: 8 alimente dovedite științific
Nu dormi bine? Somnul tău e influențat direct de alimentele pe care le consumi. În acest vlog vorbim despre 8 alimente care pot susține în mod natural somnul. Află de ce kiwi, kefirul, nucile sau ceaiul de mușețel te pot ajuta să ai un somn mai profund și mai odihnitor. Discutăm despre ce conțin toate aceste alimente, cum acționează în organism și ce spune știința despre legătura dintre nutriție și somn. Dacă te trezești obosit, adormi greu sau te trezești de mai multe ori pe noapte, acest episod este pentru tine.
Cancerul de colon poate fi prevenit și vindecat | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Dr. Lucian Negreanu
Cancerul colorectal este vindecabil în 9 din 10 cazuri dacă e descoperit la timp.
În acest episod, alături de Prof. univ. dr. Lucian Negreanu, șeful clinicii de Gastroenterologie și Medicină Internă a Spitalului Universitar de Urgență București, discutăm despre prevenție, simptome, screening și tratamente moderne pentru cancerul colorectal. Vei afla care sunt semnele pe care nu trebuie să le ignori, cum se face pregătirea pentru colonoscopie, ce sunt testele FIT, ce rol joacă microbiomul, dieta, stilul de viață și moștenirea genetică și ce soluții moderne avem azi pentru diagnostic și tratament.Ce este OSTEOARTRITA și cum o ții sub control?
Te dor genunchii sau articulațiile? Ar putea fi osteoartrită. Este cea mai frecventă afecțiune articulară și afectează milioane de oameni, mai ales după 40 de ani. În acest episod discutăm despre osteoartrită, care sunt cauzele reale, cum recunoști simptomele și ce poți face ca să reduci durerea și să previi agravarea. Vorbim despre tratamentele moderne, rolul mișcării, scăderea în greutate și cum să reduci presiunea pe articulații în fiecare zi.
🤳🏻 Cel mai vizualizat material al săptămânii:
Acest reel despre culoarea urinei a fost cel mai accesat video de săptămâna asta:
🎤 Ce urmează?
Pregătim materialul despre sănătatea femeii după 35 de ani, pe care l-am înregistrat cu Dr. Călin Tudoran, la brunch-ul Bun Bine | Armonie și Sănătate feminină. Va fi disponibil miercurea viitoare pe Youtube și pe site-ul doctormihail.ro. Și lucrăm de zori la câteva materiale mai scurte, pe care le-am primit în sugestiile voastre.
Mulțumesc că ai ajuns până aici. Pe curând!
Mulțumim frumos
Thank you so much and I need care all elterly patients in Europe