💭 Salutare, omule! Săptămâna #054
Bine ai venit în weekend.
Nu știu cum te simți tu, dar eu simt că am intrat în noul an în plină viteză, ca și cum anul ar fi deja pe jumătate trecut. Mi-am reluat treburile cu o forță vie și vreau să-ți împărtășesc ceva nou din stilul meu de viață – un obicei pe care îl practic de o săptămână și care îmi aduce mult mai multă claritate și stabilitate în tot ce îmi propun.
Am început să mă trezesc la ora 5 dimineața. Cum am reușit? Am descris ideea pe larg, aici. Probabil că te întrebi de ce fac asta și cum mă ajută.
În primul rând, dimineața este un moment liniștit, perfect pentru a-mi seta prioritățile și pentru a începe ziua organizat. Uite cum arată programul meu zilnic acum:
• 5:00 - 6:00 – mă trezesc, îmi beau cafeaua, pregătesc cașa pentru copii și îmi scriu programul pentru ziua care urmează.
• 6:00 – ajung la studio. Drumul până acolo este reconfortant pentru că orașul este gol și liniștit, iar singurele “piedici” sunt semafoarele.
• 6:00 - 12:00 – am șase ore de muncă productivă, fără întreruperi. Dacă am un call, îl fac în timp ce fac o plimbare prin parc.
• 12:00 - 13:30 – dacă nu am vreo altă activitate care să mă țină la birou, intervalul ăsta e dedicat plimbării. Merg în parc, îmi fac cei 12.000 de pași, iar în timpul ăsta ascult ce mă interesează: cărți, podcasturi sau filosofie (îți recomand Alan Watts pe Audible). În alte zile mă duc la sală.
• 14:00 - 15:00 – revin la studio și finalizez ce mai am de făcut. End of my working day!
• 15:00 - 21:00 – ăsta e intervalul meu de timp liber, pe care îl dedic familiei, cititului, întâlnirilor cu prietenii sau altor activități care îmi plac.
O întâlnire inspirațională
Săptămâna asta am avut o experiență interesantă: un fost coleg de facultate, medic specialist cu experiență, m-a sunat să mă întrebe cum poate începe să respecte lucrurile pe care știe că trebuie să le facă – să renunțe la pâine, să facă mai multă mișcare sau să doarmă la ore potrivite. Sunt lucruri despre care toți știm că funcționează, dar pe care uneori ne este greu să le punem în practică.
Am programat o întâlnire care a coincis cu ora mea de mers în parc, așa că i-am propus să combinăm lucrurile și să discutăm în timp ce ne plimbăm. Ce poate fi mai convingător decât să explici un principiu în timp ce îl practici? Practic, să predici ceea ce faci și să faci ceea ce predici.
Am avut o oră fenomenală de schimb de idei. L-am ascultat, i-am oferit câteva perspective și i-am împărtășit una dintre sursele mele de inspirație: profesorul Tim Spector. Profesorul Spector este unul dintre cei mai citați oameni de știință din lume (locul 55 în lume ca indice Hirsch). Este co-fondatorul aplicației Zoe, care a avut un rol crucial în timpul pandemiei, descoperind simptome precum pierderea mirosului asociată cu COVID-19. Mai mult, este intens concentrat pe studiul microbiomului uman și a realizat unul dintre cele mai mari studii efectuate vreodată pe gemeni.
Pe canalul de YouTube - Zoe găsești podcasturi foarte bine documentate. Îți recomand un episod fascinant despre microbiom și influența lui asupra sănătății si a greutatii corporale.
Câteva concluzii:
Dacă vrei să schimbi ceva în viața ta, începe prin a face acel lucru:
• Mănâncă un fruct și gândește-te cum poți să-ți îmbunătățești dieta.
• Ieși la o plimbare în parc și vezi cum poți deveni mai activ.
• Încearcă să adormi liniștit și reflectează la cum poți dormi mai bine.
• Și, nu în ultimul rând, întreabă-i pe cei din jur ce îi inspiră.
Pe mine mă inspiră profesorul Tim Spector, iar podcastul Zoe este o sursă excelentă de învățare. Spor la ascultat in timp ce îți faci plimbarea prin parc. Nu ai timp de plimbare? Încearcă să te trezești câteva zile la 5:00 și o să vezi că timpul are altă valoare.
📹 Avanpremieră:
Ai probleme frecvente cu stomacul și nu știi de ce? E posibil să fie vorba despre Sindromul de intestin iritabil (SII).
În acest vlog, discutăm pe larg despre Sindromul de Intestin Iritabil (IBS), cauzele, simptomele, mecanismele și soluțiile disponibile pentru gestionarea acestei afecțiuni. Vorbim despre microbiom și disbioza intestinală, importanța dietelor specifice, rolul probioticelor și prebioticelor, precum și alte intervenții terapeutice recomandate de ghidurile clinice.
Urmărește avanpremiera de sâmbăta asta pentru că ești abonat la acest newsletter.👇🏼
📚 Ce mai citim:
Mai jos ai selecția de articole, publicate săptămâna asta pe doctormihail.ro. Vorbim despre mâncarea sănătoasă, trezitul de dimineață și ritualul cafelei, de ce e important să-ți verifici glicemia și să o ții sub control și îți dau câteva soluții pentru sforăit. Apropo, dacă nu ai accesat încă site-ul nou, te invit să o faci. O să găsești acolo o bibliotecă virtuală de articole, materiale video și podcasturi despre majoritatea subiectelor de sănătate care te interesează.
🍚 Rezistența la insulină vs. DIABETUL: Cum le recunoști și ce măsuri să iei?
Vorbim rezistența la insulină: cum să o previi și să o tratezi. Află de ce e important să-ți monitorizezi glicemia și ce trebuie să faci pentru a nu ajunge la prediabet sau diabet de tip 2.
🥗 Mâncarea sănătoasă nu este la fel de gustoasă?
Să mănânci sănătos nu înseamnă să mănânci toată viața doar frunze de salată și linte, renunțând la bucuria de a savura o mâncare gustoasă. Gustul și obiceiurile alimentare se educă, iar în articolul ăsta îți dau câteva recomandări despre cum să incluzi alimentele sănătoase în dieta ta.
☕️ Bei cafea dimineața? Iată ce spun studiile.
Cafeaua de dimineață e unul dintre cele mai întâlnite obiceiuri ale adulților. Vorbim despre beneficiile consumului de cafea când e bine să o bei și cum să o prepari astfel încât să obții tot ce-i mai bun din ea.
😴 Cum să oprești SFORĂITUL: Soluții practice și medicale pentru un somn mai bun
Sforăitul afectează calitatea somnului. Dincolo de faptul că te trezești obosit și nu dai randament așa cum ai vrea, sforăitul poate fi un semn al unor probleme de sănătate mai serioase. Discutăm cauzele și soluțiile, în acest articol.
⏰ Cum să te trezești la ora 5:00 dimineața și DE CE să faci asta?
Trezitul devreme are o serie de beneficii, despre care vei afla în articol. Vorbim și despre The 5 a.m. Club și cum poți să-ți resetezi bioritmul și ritmul circadian astfel încât să te trezești fără ceas la ora 5:00 dimineața.
😕 Cum să te descurci cu depresia
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mintale, care afectează milioane de oameni la nivel global. Dacă te confrunți cu asta, e important să știi că nu ești singur și că există soluții pentru a face față acestei provocări. Afli toate informațiile din acest articol.
💉 Medicamentele tip Ozempic – impactul asupra sănătății și al cheltuielilor
Vorbim despre cum acționează aceste tratamente, care sunt beneficiile lor și efectele secundare și ce ne spun studiile despre ele.
🎥 Materiale noi:
Am fost mințiți în privința anumitor droguri | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Prof. David Nutt
Ce se întâmplă în creierul nostru când consumăm droguri și cum putem reduce riscurile și consumul? Discuția despre droguri e mereu controversată, dar înainte să emitem orice părere, e esențial să aflăm ce spune știința.
În acest podcast am avut onoarea să discut cu Prof. David Nutt, unul dintre cei mai respectați experți în neuroștiință și politici ale drogurilor. Vorbim despre efectele reale ale drogurilor și alcoolului, care sunt riscurile lor, dar și cum politici mai inteligente și educația pot reduce consumul și riscurile asociate.⚠️ ATENȚIE: Această conversație are scop strict educativ și oferă o perspectivă științifică asupra drogurilor. Nu încurajăm consumul de droguri și nu minimizăm riscurile asociate. Pentru orice problemă legată de dependență, cere ajutorul unui specialist. Alege responsabil pentru sănătatea ta!
Totul despre DEFICIT CALORIC și SLĂBIT SĂNĂTOS
Ca să slăbești corect trebuie să ai o alimentație echilibrată și să te menții în deficit caloric. Din acest material, vei afla ce înseamnă deficitul caloric și cum te ajută să îți atingi obiectivele de slăbit sau de menținere a greutății.
Vorbim despre calorii și ce înseamnă ele, cum să calculezi necesarul caloric și să-ți stabilești un deficit caloric sănătos și care e rolul sportului în procesul de slăbire. De asemenea, îți arăt cum să folosești aplicația Eat&Track ca să-ți setezi obiectivele, să ții un jurnal alimentar și să-ți monitorizezi consumul zilnic de calorii și macronutrienți.
🤳🏻 Cel mai vizualizat material al săptămânii:
Acest reel despre AVC a fost cel mai accesat video de săptămâna asta:
🎤 Ce urmează?
Pregătim un podcast plin de informații utile cu un medic ortoped și o să aflăm cum să evităm accidentările la schi. Urmează și un material despre chirurgia robotică și încă unul super-interesant despre Mindfulness ca instument de gestionare a stresului.
Mulțumesc că ai ajuns până aici. Pe curând!
Mulțumim 🙏
Eu greu adorm seara si ma tresesc din ora în ora la plimbare nu es decît o data la doua saptamîni